Luften är fri – friluftslivets år 2021

Melleruds kommun deltar i projektet Luften är fri – Friluftslivets år 2021 som är Sveriges största satsning på friluftsliv. Häng med oss i friska luften och upptäck alla fantastiska friluftsaktiviteter som Mellerud har att erbjuda.

Vi vill inspirera fler att hitta ut i naturen genom att delta i det nationella projektet Luften är fri – friluftslivets år 2021 som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Syftet med satsningen är att få fler människor att prova friluftsliv samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

I pandemin som vi lever i har det varit trångt på parkeringarna till Sveriges naturreservat och skogsområden. Naturen har blivit en tillflyktsort där vi kan hålla avstånd och samlas kring aktiviteter på ett säkert sätt. Men det finns fortfarande personer som inte kommer ut alls. Ett av målen med projektet är att locka även dem att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta.

En plats för alla

Naturen är öppen 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. I Melleruds kommun finns den precis runt hörnet, alltid öppen och tillgänglig för dig. Friluftslivet erbjuder massor av aktiviteter som är gratis, tillgängliga och som inte kräver dyr utrustning. Att upptäcka tätortsnära skog är lika mycket friluftsliv som att vistas i skogen, på sjön eller i fjällen. Möjligheterna är oändliga, och detta kommer vi upptäcka tillsammans under året.

Tolv teman förgyller året

Friluftslivets år 2021 består av tolv teman. Varje månad uppmärksammas ett nytt tema på kommunens hemsida och i sociala medier. Häng gärna på så gör vi 2021 till friluftslivets år!

Kom ihåg

Smittspridningen av covid-19 är fortfarande omfattande. Därför är det viktigt att begränsa antalet personer du träffar, undvika trängsel, tvätta händerna, stanna hemma vid sjukdomssymtom och ta hand om varandra och naturen!

Januari

Invigning Friluftslivets år 2021

Februari

Allemansrätten