Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

Dagens besöksmål

Under perioden 19 juni - 13 augusti 2017 presenterar vi varje dag ett besöksmål i Melleruds kommun. Publiceringen sker parallellt på hemsidan och på kommunens Facebooksida. Texten är densamma på båda ställena, men bilderna kan skilja sig åt.

Skans 453

Dagens besöksmål onsdag 28 juni
Norr om Håverud, mellan vägen och järnvägen, ligger ett krigsminne från 1940-talet. Sverige fruktade att tyskarna skulle invadera från det ockuperade Norge. Därför byggde man här stridsvagnshinder och sprängde fram en bunker i berget.
Skansen 453, som försvarsanläggningen heter, sköts sedan några år tillbaka av Skålleruds hembygdsförening. Under fem onsdagar, från och med idag, håller man öppet för allmänheten kl 17.00-20.00. Entréavgift.


Rudevi

Dagens besöksmål tisdag 27 juni
I Åsebro ligger idrottsplatsen Rudevi där Åsebro IF spelar sina hemmamatcher. Ikväll spelar Åsebro/Brålandas damer hemma här mot Lödöse Nygård.
I direkt anslutning till Rudevi ligger Åsebro festplats. Nu för tiden anordnas här danser ett par-tre gånger per år, och i mitten av augusti är festplatsen och idrottsplatsen hemvist för Åsebrostämman, när dragspelare och andra musiker möts över en helg.


OK-stugan

Dagens besöksmål måndag 26 juni
OK-stugan på Kroppefjäll är dels klubbstuga för OK Kroppefjäll, en livaktig skid-, löpar- och orienteringsklubb, men den fungerar också som omklädningmöjlighet för den som vill utnyttja de olika uppmärkta spår som finns i området för promenader eller löpning.
2017 blev spåren här klassade som 17:e bästa i Sverige av ett par killar som besökt 300 anläggningar i 290 kommuner.
Kör upp mot Kroppefjälls hotell och sväng vänster strax innan du kommer fram till förskolan.


Kyrkans Hus

Dagens besöksmål söndag 25 juni
Ikväll är det musik med Ingrid Langaard i Kyrkans Hus.
Kyrkans hus ligger på Kapellgatan och är från 1932. Huset är ursprungligen ett församlingshem med en kyrkolokal. Det har byggts till två gånger. Vid den senaste ombyggnationen 2009 fick det namnet Kyrkans Hus.
I Kyrkans Hus firar man gudstjänster, har öppen förskola, ordnar pensionärsträffar och konserter och mycket mer. Där ligger också administrationen för Melleruds Pastorat.


Karl Karlsson-gården

Dagens besöksmål lördag 24 juni
Kl 16.00 idag är det friluftsgudstjänst vid Karl Karlsson-gården.
Karl Karlsson (1921-1999) publicerade under sin livstid fyra diktsamlingar, som alla rände stor uppskattning. Hans debut kom sent, vid 61 års ålder. Han arbetade fram till sin pension som kyrkskrivare i Skålleruds församling.
Karl levde hela sitt liv i en släktgård i Anolfsbyn. Gården uppfördes redan 1828. Numera fungerar den som ett minne över honom och sköts av en särskild vänförening.

Läs mer om Karl Karlsson-gården

Vänföreningens hemsida


Dalbergså

Dagens besöksmål fredag 23 juni
Ett av de ställen där du idag kan fira en traditionell midsommar är Dalbergså Camping
Dalbergsån rinner genom södra Melleruds kommun. Den passerar bland annat Åsebro. Om man är beredd att lyfta sig kanot vid några tillfällen går det att paddla ända från Örsjön till Vänern.
Området där den möter Vänern kallas Dalbergså. Här finns en småbåtshamn och en campingplats. Vid Dalsbergså ordnas också sångkvällar samt en spelträff under sommaren.


Dalsland Center

Dagens besöksmål torsdag 22 juni
I gamla brukslokaler i Håverud intill Dalslands Kanal ligger Dalsland Center. I lokalerna finns bland annat Glashyttan, som står både för försäljning och demonstration av glasblåsning. Årets utställning heter Dalsländska ögonblick, en fotosafari genom landskapet med cirka 50 medverkande fotografer. Kl 16.00 flera dagar i veckan är det eftermiddagskonserter i Kalandersalen, idag till exempel jazz med Quintet of the Year.  Det ordnas också barnaktiviteter och mycket annat i lokalerna under sommaren.
Läs mer om Dalsland Center.


Rådavallen

Dagens besöksmål onsdag 21 juni
Rådavallen är kommunens största idrottsplats. I huvudsak spelas här fotboll, men varje torsdag är det dessutom drive-in-bingo. Rådavallen är del av ett större idrottsområde som inkluderar Idrottshuset, en av Västsveriges äldsta inomhushallar för idrott, Dalsland Sparbank Arena, konstgräsplanen, samt Rådahallen, bad, idrottshall och gym.
Ikväll spelar Melleruds IF hemamatch på Rådavallen mot Färgelanda IF.


Veteranfordon i Sunnanå

Dagens besöksmål tisdag 20 juni
Varje tisdag hela sommaren är det veteranfordonsträffar i Sunnanå Hamn. På en gräsyta i närheten av båtmagasinen träffas ett hundratal ägare och många fler besökare för att visa upp bilar , mopeder och andra motordrivna fordon. Det är en kär tradition som återkommer varje sommar i regi av Veteran Classic Dalsland.
Föreningens hemsida.


Vita Sannar

Dagens besöksmål måndag 19 juni
Rakt öster om Melleruds tätort ligger Melleruds längsta sandstrand, Vita Sannar. Stranden ligger vid en vik av Vänern, vilket gör att det är mycket långgrunt, och därför lämpligt för barnfamiljer. Från tätorten går det gång- och cykelväg hela vägen ner till stranden, för den som inte vill ta bilen.
Parallellt med stranden ligger Vita Sandars Camping, med minigolf, simbassäng, kiosk och restaurang.
Varje måndag, tisdag och torsdag under resten av juni och hela juli anordnar Friskis&Svettis i Mellerud aktiviteter vid Vita Sannar, alltid med start kl 19.00.
Sidan uppdaterades 19 juni 2017