Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Att resa med Färdtjänsten

Hur beställer jag?
Du beställer din resa i god tid (senast 1 timma före) hos beställningscentralen, 020-91 90 90. Om du får förhinder att genomföra en beställd resa måste du också avbeställa den i god tid (senast 1 timma före). Annars kan kommunen komma att fakturera dig för merkostnaden.

I och med att resorna samordnas hos beställningscentralen kan det vara klokt att meddela när du senast måste vara framme i stället för att meddela när du vill bli hämtad. Samordningen innebär också att fler resenärer kan komma att åka med och att resan därför inte alltid går den kortaste vägen. Allt detta hanteras av beställningscentralen.

Vad betalar jag?
Uppgift om hur mycket din resa kommer att kosta får du vid beställningen. Principen för egenavgiften är Västtrafiks baspris + 50 procent. För arbetsresor betalar du samma avgift som för kollektivtrafikens periodkort.

Får jag ta med någon annan på resan?
Du har möjlighet att ta med en medresenär på färdtjänstresan. Medresenären betalar samma avgift som den färdtjänstberättigade.

Om jag behöver hjälp under själva resan?
Om du upplever att du behöver ha hjälp av någon utöver chauffören för att klara av själva resan kan du också ansöka om ledsagare. Ledsagaren följer med på resan utan kostnad.

Hur långt kan jag resa med färdtjänsten?
Färdtjänstresor får göras inom anslutna kommuner i Fyrbodals område (Bengtsfors, Dals Eds, Färgelandas, Melleruds och Åmåls kommun) samt angränsande kommuner. Dessa kommuner är Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Årjäng och Säffle.

Om jag vill åka utanför färdtjänstområdet?
Den som har ett behov av att färdas till annan ort i Sverige, kan efter särskild ansökan, få tillstånd att åka riksfärdtjänst. Ansökan om riksfärdtjänstresa görs också hos kommunens färdtjänsthandläggare.

Hur många resor kan jag göra?
För närvarande finns ingen begränsning hur många resor du får göra under tillståndsperioden.

Får jag åka färdtjänst till doktorn?
Färdtjänsten får inte användas för resor till läkare, tandläkare, distriktssköterska eller
till behandling som ordinerats av dessa. Ersättning för sådana resor utgår från Västra Götalandsregionen. Kontakta Sjukreseenheten för mer information, telefon 010-473 21 00.

Samordnade resor
Färdtjänstberättigad är skyldig att i första hand nyttja samordnade färdtjänstresor som anvisas av kommunen eller den som fått kommunens uppdrag. Ledsagare får, efter prövning, följa med utan särskild kostnad. Medresenär får följa med på egen bekostnad.

Rondell


Sidan uppdaterades 4 december 2012