Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Temporära åtgärder med anledning av skärpta allmänna råd från Folkhälsomyndigheten

Den 18 december presenterade regeringen nya nationella restriktioner föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smittspridningen av covid-19. Det är mycket viktigt att följa restriktionerna, Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att hålla avstånd.

Sidan uppdaterades 8 januari kl. 10.37

Den 18 december presenterades ytterligare skärpta nationella restriktioner och allmänna råd

Den 18 december presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten ytterligare nationella restriktioner och skärpta allmänna råd för att hejda smittspridningen. De flesta restriktionerna gäller från den 24 december till den 24 januari.

 • Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger. Gäller från 24 december.
 • Alkoholförsäljning får inte ske efter kl 20. Gäller från 24 december.
 • Max antal personer som besöker köpcentrum, större butiker, gym etc begränsas. Exakta antalet styrs av storleken på lokalen.
 • Folkhälsomyndigheten uppmanar alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean för att minska trängseln.
 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken i samband med arbetspendling och vid andra tider då det är svårt att undvika trängsel. De nya riktlinjerna träder i kraft den 7 januari.
 • Alla som kan ska jobba hemma. Detta gäller inom stat, regioner, kommun och privat. Gäller omedelbart och till och med den 24 januari.
 • All verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte är nödvändig bör stängas omedelbart till och med den 24 januari. Det gäller till exempel badhus, idrottshallar och museer.
 • Gymnasieskolor ska undervisa på distans till och med den 24 januari. Gymnasiesärskolan är undantagen.

Mer information om de ytterligare skärpta restriktionerna finns på krisinformation.se

Ytterligare åtgärder för att bromsa smitta och skydda hälsa, folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndighetens rekommendationer under kommande helger och högtider.

Nationella råd

De nya nationella råden infördes 14 december och innebär en skärpning kring det personliga ansvaret och att du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder. Du ska bland annat:

 • begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer du normalt träffar. Det kan till exempel vara de du bor tillsammans med eller bara några få vänner eller närstående utanför hushållet.
 • undvika att ingå i flera olika grupper.
 • umgås utomhus om det går och se till att hålla avstånd.
 • undvik att vara nära andra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid.
 • undvika platser där det finns trängsel. Handla ensam om det är möjligt.
 • undvika att resa om det inte är nödvändigt. Om det är nödvändigt ska det ske på ett smittskyddssäkert sätt.
 • du som kan ska arbeta hemifrån.

Det är viktigt att begränsa antalet personliga möten även under firandet av högtider, till exempel jul och nyår. Fira i en mindre krets och undvik nya kontakter.

De nya råden gäller tillsvidare.

Publikgräns på 8 personer

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får maximalt åtta (8) delta. Detta gäller även om deltagarna sitter med behörigt avstånd till varandra. Bakgrunden till beslutet är att begränsa den mycket allvarliga smittspridningen av covid-19.

Undantag gäller för begravningar. Det får maximalt tjugo (20) deltagare samlas vid begravningsgudstjänster, urnsättning och liknande. Undantaget är lika för alla, oavsett trosinriktning.

Mer om beslutet av Länsstyrelsen i Västra Götaland om publikgräns på åtta personer

I våra verksamheter gäller nu följande

Vi anpassar våra verksamheter för att minska smittspridningen av covid-19. Ett antal verksamheter har ställt om sin verksamhet, begränsar antalet besökare, tar endast emot planerade besök eller är tillfälligt stängda. Åtgärderna syftar till att begränsa folksamlingar och trängsel. Samtidigt håller Melleruds kommun på ett smittsäkert sätt igång de verksamheter, inom till exempel vård och skola, som är viktiga för våra invånares vardag. Kontakta den verksamhet du vill besöka för att få information om hur just den påverkas.

Alla kommunala evenemang ställs in eller skjuts upp.

Biblioteket håller stängt tills vidare. Böcker finns att låna via bokpåsar och bokskåp. Besök Bibliotekets hemsida för mer information

Vi avråder från besök på våra särskilda boenden. Om du gör ett besök uppmanar vi till ökad försiktighet och att du följer boendets besöksrutiner. Besöksrutiner på särskilda boenden.  

Huvudmannen för kommunens grundskolor har beslutat att Rådaskolan från och med måndag 11 januari delvis inför distansundervisning. Detta efter att regeringen gett landets högstadieskolor möjlighet att bedriva distansundervisning så att alla elever inte behöver vara i skolan samtidigt. Hälften av eleverna på Rådaskolan kommer växelvis få sin undervisning i skolan eller distansundervisning. Detta beslut kommer att gälla under två veckor (V.2-3) för att motverka en eventuellt ökad smittspridning efter elevernas jullov.

Dahlstiernska gymnasiet bedriver distansundervisning mellan 7 december - 24 januari. Mer information hittar du på Dahlstiernska webbplats.

Vuxenutbildningen har delat upp större undervisningsgrupper så att hälften är på plats och övriga deltar digitalt. Kontakta Vuxenutbildningen för mer information.

Arbetsmarknadsenheten tar endast emot förbokade möten​. Kontakta Arbetsmarknadsenheten för mer information.

Rådahallens simhall och idrottshallarna stänger från och med lördag 19 december. Entrén kommer att vara bemannad från och med måndag 21 december. Rådahallens simskola har skjutits fram till efter sportlovet, eventuellt nytt beslut tas utifrån aktuellt läge.  Besök Rådahallens hemsida för mer information.

Ungdomshuset Stinsen har stängt. 

Café Måns och Café Rocket håller stängt till 31 december. 

 

Åtgärder på kommunens arbetsplatser

Här är några av de åtgärder vi har vidtagit för att anställda ska kunna följa de aktuella föreskrifterna och allmänna råden.

 • Kommunalt anställda som kan arbeta på distans ges möjlighet att göra det under förutsättning att den kommunala grundservicen och kvaliteten kan upprätthållas. Samråd sker med närmaste chef. ​ 
 • Möten sker i första hand digitalt. Om mötet måste genomföras, men inte kan ske digitalt, får de skjutas upp eller i andra hand genomföras i en anpassad lokal där deltagarna kan hålla avstånd till varandra. ​ 
 • Personal deltar inte fysiskt vid konferenser. Vi varken deltar vid eller tar emot studiebesök just nu. ​ 
 • Personal har tillgång till tvål och vatten så att de regelbundet kan tvätta sina händer eller använda handdesinfektion.
 • Respektive verksamhet svarar för att på bästa sätt följa myndigheternas rekommendationer. 

Så arbetar Melleruds kommun med anledning av covid-19

www.mellerud.se/coronavirus

Testa dig om du har symptom för covid-19

Smittspridningen av sjukdomen covid-19 ökar i Sverige. Folkhälsomyndigheten, MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och Länsstyrelsen har tagit fram två filmer om testning. Den ena filmen handlar om skillnaden mellan PCR-test och antikroppstest. Den andra filmen handlar om att du ska testa dig om du har symptom för covid-19.

Filmer på flera språk om att att testa dig om du har symptom för covid-19

Information om covid-19 från Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen ansvarar för sjukvården och smittskyddet i Västra Götaland. 

vgregion.se/covid-19-corona

 

Mer information om coronaviruset och covid-19

Krisinformation.se

Krisinformation.se är en webbplats som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På krisinformation.se hittar du samlad information från flera myndigheter. 

Information om coronaviruset och covid-19 på krisinformation.se

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Folkhälsomyndigheten

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för hur du kan hjälpa till att bromsa smittan.

Bromsa smittan - det här kan du göra

Information om coronaviruset från Folkhälsomyndigheten 

Regeringen.se

Regeringens arbete med coronaviruset

Publicerad: 18 december 2020