Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Skydda dig mot bedrägerier

Polismyndigheten går just nu ut och varnar för att bedragare utnyttjar coronaviruset covid-19 för att lura äldre. Kriser är något som ofta utnyttjas för att lura andra människor och det förekommer att man utnyttjar de initiativ som tas när äldre och sjuka har svårt att ta sig ut och erbjuder sig till exempel att hjälpa till med inköp.

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för bedrägerier:

  • Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation. Man ska aldrig logga in via BankID eller bankdosa om man blir uppringd och ombedd att göra det.
  • Lämna aldrig ut kort eller koder till okända som tar kontakt och erbjuder sig att till exempel handla.
  • Behöver du hjälp med inköp eller annat, se till att själv ta kontakten och använd i första hand de kontakter du redan har med anhöriga, vänner och bekanta.
  • Måste du anlita någon obekant kan ett tips vara att du gör beställningar mot faktura som ombudet bara kan hämta och leverera till din dörr.

”Försök inte lura mig” är ett utbildningspaket om hur man kan skydda sig mot bedrägerier som tagits fram av polisen tillsammans med Brottsofferjouren, PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna. Mötespaketet är utformat för aktiva möten men materialet kan också användas av anhöriga eller de som arbetar med äldre för att upplysa om olika risker i hemmet, på stan och på nätet.

Utbildningspaketet hittar ni här.

 

Publicerad: 19 mars 2020