Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Det finns hjälp att få om du behöver stöd

Just nu behöver vi undvika att delta i sociala sammanhang och egentligen bara träffa de vi bor tillsammans med. Det kan göra att man känner sig mer ensam än vanligt. Men det finns hjälp att få om du behöver stöd eller känner att du vill prata med någon.

 Detta kan du göra för att stötta andra

En liten insats kan betyda otroligt mycket för någon annan. Här är några tips på vad du kan göra för att stötta någon i din närhet:

  • Ring upp den du tror är ensam för ett samtal.
  • Skicka en hälsning via brev, e-post eller ett SMS.
  • Bjud in att träffas digitalt.
  • Ställ en julklapp eller julblomma utanför personens dörr.
  • Erbjud hjälp med ärenden eller att julhandla.
  • Föreslå en promenad utomhus där ni kan hålla minst 2 meter till varandra.

 

Om du själv behöver hjälp

Det är bra att sätta ord på sin oro. Prata med någon som du litar på och berätta hur du känner. Om du hellre vill prata med någon utomstående finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.

Röda Korset

På Röda korsets webbplats kan du ta del av råd om hur du kan hjälpa dig själv när rädslan tar över. 

Svenska kyrkan

Du kan kontakta jourhavande präst via Svenska kyrkans chatt eller genom att skicka ett digitalt brev till Svenska kyrkan. Det går även att nå jourhavande präst via telefonnummer 112.

Jourhavande medmänniska

Du kan ringa Jourhavande medmänniska 08-702 16 80 varje natt mellan klockan 21-06.

Föreningen Mind – för psykisk hälsa

Hos Mind finns flera telefonlinjer och chattar om du behöver prata med någon.

Självmordslinjen. På Självmordslinjen kan du prata med någon om du har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. De erbjuder hjälp via telefonnummer: 90101 och via Självmordslinjens chatt. Du kan även mejla Självmordslinjen.

Äldrelinjen. Du som är över 65 och behöver någon att prata med kan ringa Äldrelinjen på telefonnummer: 020-22 22 33, vardagar klockan 8-19 och på helger klockan10-16.

Föräldralinjen. Om du är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet kan du ringa Föräldralinjen på telefonnummer: 020-85 20 00, vardagar mellan klockan10-15 och torsdagar 19-21. 

BRIS. Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar mycket på eller det du behöver hjälp med. Numret är 116 111. Telefonen är öppen 9-12 och 14-21 måndag-fredag. Lördag-söndag är öppettiderna 14-21. Det går även att kontakta via chatt och mejl.

Kvinnofridslinjen. Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot eller fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. De har öppet dygnet runt och du kan ringa oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Telefonnummer 020-50 50 50.

På krisinformation.se finns mer tips och stöd om du känner oro eller ensamhet

Publicerad: 22 december 2020