Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Allmänna råd inför sommarens resor

Från och med 13 juni får vi resa inom Sverige igen, så länge vi inte har några symtom på covid-19. Samtidigt finns en hel del att tänka på.

Enligt smittskyddslagen har alla människor i vårt land ett personligt ansvar för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Därför är det viktigt att vi fortsätter följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

  • I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med till exempel spårvagn, tunnelbana och stadsbussar bör undvikas.
  • Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.
  • Liksom tidigare är det viktigt att hålla avstånd och att hålla en god handhygien. Större sociala sammanhang – som dop, fester, bröllop och begravningar – bör undvikas.

Utbrottet av covid-19 påverkar hur vi kan resa, semestra och umgås i sommar. Här har vi samlat myndigheters och andra aktörers information om vilka restriktioner och rekommendationer som gäller för resor, friluftsliv, camping med mera.

Folkhälsomyndigheten

Sommar och covid-19 - detta gäller i sommar

Krisinformation.se

Sommaren under covid-19

Svenska livräddningssällskapet

Läs mer om strandvett och poolvett under Coronapandemin

Utrikesdepartementet

UD:s reseinformation

I syfte att förhindra smittspridning av covid-19 ska varje verksamhet säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler eller i anslutning tills dessa lokaler. Verksamheterna ska även vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning. Länsstyrelsens ska även följa upp efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd och rapportera detta till regeringen.

Om du upplever trängsel inom någon kommunal verksamhet kan du kontakta den som är ansvarig för verksamheten via växeln som kopplar dig till rätt person, telefon 0530-18000.

Gäller det trängsel på ett serveringsställe, som till exempel en restaurang, bar eller café, kan du kontakta Dalslands miljö- och energiförbund som du når på telefonnummer: 0530-939450 som är ansvariga för tillsyn av trängsel på serveringsställen.

För vissa verksamheter finns inte någon utpekad myndighet som ska utöva tillsyn över åtgärder för att förhindra smittspridning. Om iakttagelsen eller synpunkten innefattar förväntningar på åtgärd hänvisas du till att kontakta verksamhetsutövaren.

The Covid-19 pandemic affects travelling, accommodation, and other activities in Sweden. Here can you read about restrictions and regulations you need to be aware of if you are planning a stay in Sweden this summer.

Visiting Sweden during the covid-19 pandemic

More information about travelling in Sweden during the pandemic

More information about travelling in Sweden at the official Swedish website for tourist information Visitsweden.com


Sidan uppdaterades 7 juli 2020