Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nyhetsarkiv 2019

Utbildning om riter inom olika religioner vid kriser och dödsfall

Det kan vara viktigt att ha förståelse för riter inom olika religioner vid kriser och dödsfall. Därför arrangerade Melleruds kommun en utbildning för posom-gruppen. Posom står för psykiskt och socialt omhändertagande vid allvarliga kriser och katastrofer.

Myndigheten för stöd och trossamfund utbildade kommuner i Fyrbodal om riter inom olika religioner vid kriser och dödsfall

Läs mer om Utbildning om riter inom olika religioner vid kriser och dödsfall

Publicerad 28 november 2019

Lillån på Dalboslätten

Madeleine Svärd är utbildad mark/växtagronom och arbetar på Dalslands Miljö- och Energiförbund som åtgärdssamordnare. Utmaningen med hennes uppdrag inom LEVA (Lokalt Engagemang för Vatten) på Dalboslätten är att både sträva efter god vattenkvalitet och samtidigt bibehålla produktionen med bra skördar.

Madeleine Svärd vid Lillån

Läs mer om projektet här

Publicerad 26 november 2019

Dagverksamheten Lilla Butiken Wilja öppnar butiken igen

Inredningsbutiken, Lilla Butiken Wilja, öppnar upp sina dörrar igen den 27 november på Storgatan 17 i centrala Mellerud. Wilja är en daglig verksamhet med ett starkt miljötänk där allt som säljs har tillverkats eller återbrukats på plats av deltagare. 

Läs mer om Dagverksamheten Lilla Butiken Wilja öppnar butiken igen

Publicerad 25 november 2019

Företag – hjälp oss kartlägga det lokala kompetensförsörjningsbehovet!

Melleruds kommun i samverkan men Arbetsförmedlingen kartlägger det lokala kompetensförsörjningsbehovet i Melleruds kommun.

Kartläggningen kommer att genomföras i samverkan med Dalslands kommuner, Vänersborgs kommun samt Trollhättans Stad för att lokalisera kompetensförsörjningsbehovet både lokalt och "regionalt" perspektiv.

Enkätundersökningen kommer att ge en nulägesbild inför fortsatt arbete med kompetensförsörjning för planering av utbildningsinsatser, rekryteringsaktiviteter och projekt utifrån behov i samverkan med aktuella kommuner och Arbetsförmedlingen.

Melleruds kommun tillsammans med Arbetsförmedlingen genomförde 2018 en kartläggning av företagens kompetens- och rekryteringsbehov på vår lokala arbetsmarknad. Övriga Dalslands kommuner genomförde egna lokala undersökningar som sedan sammanställdes.

Resultatet från enkäten har varit väldigt värdefulla och riktade insatser har gjorts mot våra lokala förutsättningar inom bland annat ungdoms- och vuxenutbildning samt olika rekryteringsaktiviteter och projekt som ska hjälpa företag att rekrytera rätt kompetens.

Enkätsvaren i Melleruds kommun och övriga Dalslands kommuner visade en tydlig bild att det fanns cirka 500 jobb under 2018 i Dalsland bland de företag som svarat på enkäten. Behoven fanns inom många olika yrkesroller, branscher och utbildningsnivåer men bristen är att hitta rätt kompetens för företagen. Enkäten gav också en bra bild av vilka framtida kompetenser och utbildningsinriktningar företagen är i behov av. Enkäten går snabbt att svara på och vi önskar ha ditt svar senast fredagen den 13 december (förlängd svarstid), men gärna så snart som möjligt.

Enkäten kommer att finnas på Melleruds kommuns hemsida under Näringsliv och arbete 

Publicerad 22 november 2019

Snöröjning – halkbekämpning

Ett stöd för dig som är över 70 år eller har funktionsnedsättning och bor i egen fastighet.

Enkel snöröjning innebär att du kan få skottat och halkbekämpat till brevlåda, soptunna och eventuell vedbod tillsammans med att entré/trappa blir sopad.

Du kan ringa och boka servicen via Medborgarkontoret, telefon 0530–189 00 eller maila medborgarkontoret@mellerud.se.

Utfört arbete debiteras med 225 kr/tillfälle.

Detta är inte myndighetsutövning och beslut om snöröjning – halkbekämpning går därför inte att överklaga.

Publicerad 21 november 2019

Eldsjälar från Mellerud hyllades på länsmiddag i Göteborg

Vardagshjältar och eldsjälar från 17 av länets kommuner spred sin värme vid årets tredje och sista länsmiddag. De hade alla bjudits in för att hyllas för sina insatser som på olika sätt bidrar till att göra vårt län ljusare och till en lite bättre plats att leva på. Från Mellerud var Alban Faust som är en viktig del inom Dalslands kulturliv och Karin Hilmér som verkar för bättre miljö och klimat, hyllade på middagen.

Läs mer om Eldsjälar från Mellerud hyllades på länsmiddag i Göteborg

Publicerad 11 november 2019

Händelse i centrala Mellerud

Under eftermiddagen den 7 november blev två elever i centrala Mellerud tillfrågad av en man att komma och titta på något i hans bil. Eleverna blev då misstänksamma och sprang från platsen. Händelsen är polisanmäld.

Om du är vårdnadshavare, prata gärna med dina barn om vad som kan hända om de följer med främlingar och vad som är viktigt att tänka på om personer de inte känner igen, börjar prata med dem.

Publicerad 7 november 2019

Tillsammans för tillgänglighet

Helena och Josephine i Tingshuset med sin bok Natur i Dalsland i handen.

Kommunala funktionshinderrådet och kommunala pensionärsrådet hade utbildning den 25 oktober 2019 på Tingshuset i Mellerud. Josephine Karlsson och Helena Lilliebjelke från Tanums kommun berättade om sitt arbete med deras utformning av en tillgänglighetsplan och tillgänglighetspolicy. 

Läs mer om Tillsammans för tillgänglighet

Publicerad 29 oktober 2019

Färdtjänst

För dig som har frågor om färdtjänst och riksfärdtjänst, är det från och med måndag 28 oktober telefonnumret 0530-189 02 du ska ringa. Telefontiderna är måndag till fredag kl. 8.00-12.00.

Publicerad 25 oktober 2019

Trafikarbeten vid Västerråda handelsområde

Bild av passagen över E45 till Västerråda handelsområde

På Västerråda-området utförs just nu åtgärder för att höja trafiksäkerheten vid det nya köpcentret. På Trafikverkets rekommendation har vi anlagt en passage för att göra det lättare för gående och cyklister att komma till och från handelsområdet.

Klicka på länken för mer information om hur du passerar E45 på ett säkert sätt. 

Publicerad 22 oktober 2019

Bästa skolkommun 2019

Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun bygger på en jämförelse av tio kriterier. Melleruds kommun ligger på 91:a plats bland landets 290 kommuner i 2019 års Bästa skolkommun. Mellerud tillhör landets bästa kommuner när det kommer till nivån på sjukfrånvaron där Mellerud placerar sig på plats 4 av 290 kommuner. En förbättring jämfört med 2018 års niondeplats. Även lärartätheten och andelen godkända elever tillhör kommunens relativa styrkor som skolkommun.

Länk till Bästa skolkommun 2019

Publicerad 16 oktober 2019

Akvedukten i Håverud utsett till underverk

Akvedukten i Håverud har utsetts till en av Västra Götalands sju underverk. Akvedukten beskrivs som "ingenjörskonst som förändrade Sverige".

Västarvet, Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv, har sedan hösten 2018 presenterat en utvald kulturmiljö från vardera av regionens 49 kommuner. Målet har varit att skapa kännedom om den lokala historien, berätta om spännande platser och inspirera till utflykter.

Läs mer om underverken i Västra Götaland

Publicerad 11 september 2019

Fixar-Malte

Fixar-Malte är ett stöd för dig som är över 70 år eller har funktionsnedsättning och behöver hjälp i hemmet med sådant som kan vara riskfyllt. Uppdragen är begränsade och av enklare karaktär.
Mer information hittar du på Fixar-Maltes hemsida

Publicerad 11 september 2019

Ny app gör att hjälpen lättare hittar fram

SOS Alarm har nyligen lanserat en ny app. När du ringer 112 via appen skickar den även automatiskt positionen till SOS Alarm, vilket gör det lättare för hjälpen att komma fram till rätt plats. Utan appen behöver den hjälpsökande själv uppge adress eller beskriva var den befinner sig då SOS Alarm idag inte har möjlighet att positionera hjälpsökande. Appen har även fler funktioner som du kan läsa om här. Kom ihåg att bara ringa 112 när du har behov av akut hjälp.

Publicerad 26 augusti 2019

Spåret (1)

Spåret öppnar sin verksamhet på Ungdomshuset Stinsen måndag 9 september kl. 9.00.

Information om Spåret 

Publicerad 21 augusti 2019

Hon blir Melleruds kommuns nya kommunikatör

Philippa Bellamy, så heter Melleruds kommuns nya kommunikatör med evenemangsansvar. Den 15 oktober börjar hon i Melleruds kommun. Kommunikatören kommer att arbeta med att utveckla Melleruds kommuns externa och interna kommunikation samt ansvara för kommunens medverkan i de evenemang vi är delaktiga i.

– Det ska bli så roligt att få vara en del av en spännande utveckling av en kommun som ligger mig varmt om hjärtat. Som ni kommer märka på min dialekt, har jag vuxit upp i Skåne, men mitt hjärta har alltid slagit ett extra slag för Mellerud då min mamma är född och uppvuxen här. Som barn spenderade jag varje skollov hos min mormor och morfar som bodde i Köpmannebro och jag har fortsatt åka tillbaka så fort jag får chansen även i vuxen ålder. De senaste 6 åren har jag arbetat som marknadschef för ett hotell i centrala Göteborg. En stor del av mitt arbete har handlat om att bidra till att utveckla Göteborg som en turist-, mötes-, och evenemangsstad tillsammans med andra aktörer inom näringslivet, kommunen och dess invånare. Jag tror att samverkan är nyckeln till en stark och levande kommun och jag ser fram emot att tillsammans med er göra Mellerud till en av de bästa kommunikativa kommunerna i Sverige!

 

Publicerad 13 augusti 2019

Hippocampe ökar tillgängligheten

Kommunen ökar tillgängligheten!

För aktiva familjer! Hippocampe är en livsstilsprodukt som flyttar gränser. Den är ett ypperligt semester och fritidshjälpmedel, som ger upplevelse och livskvalitet även till de som inte klarar att ta sig fram för egen maskin.
De breda hjulen gör det bekvämt att ta sig fram på sand. Så nu kan alla njuta av en dag på stranden och kyla av
sig med ett uppfriskande dopp.
Tillsammans med Vita Sandars camping erbjuder vi denna lösning. Lämna er legitimation i deposition i receptionen på campingen så får ni låna denna gratis för att kunna nyttja vår strand.
Ring gärna innan på 0530-122 60 och kolla så att den inte är bokad.

För mer info se:
https://www.youtube.com/watch?v=hvFsTdK3d2s

Trevlig sommar önskar Melleruds kommun.

Publicerad 12 juli 2019

Invigning bokskåp i Sunnanå hamn

Sugen på att läsa en bok? Föreningen Bokdagar i Dalsland placerar i sommar ut nio stycken bokskåp där det bara är att öppna dörren och välja en bok man tycker är intressant. Ett av skåpen invigdes idag i Sunnanå hamn – och svt var såklart där för att täcka denna begivenhet! Övriga bokskåp finns i Åmål, Fengersfors, Bäckefors, Billingsfors, Skåpafors, Gustavsfors och Dals Långed.

Publicerad 11 juli 2019

Landshövdingen besökte Mellerud

Tisdag den 9 juli besökte landshövding Anders Danielsson och stabshandläggare Andrea Harbeck Mellerud.

 

Läs mer om Landshövdingen besökte Mellerud

Publicerad 10 juli 2019

Fakturafrågor under sommaren

Till och med 19 augusti har Melleruds kommuns support för fakturafrågor telefontid måndag-fredag klockan 08-12. Här besvaras frågor om bland annat anstånd, krav, leverantörsfakturor, fakturabetalning, kundfakturering, autogiro med mera.

Publicerad 2 juli 2019

Upphävd kokningsrekommendation i Dals-Rostock

Uppdatering 2019-06-30: Kokningsrekommendationen i Dals-Rostock upphävs. Provsvaren har kommit och visar inte på bakterier i vattnet. Fortfarande kan vattnet vara grumlig. Då kan du spola i kranen till vattnet klarnar.

Uppdatering 2019-06-29: Kokningsrekommendationen kvarstår. När vi har ny information kommer den att läggas ut på webben och Facebook.

Pressmeddelande 2019-06-26

I samband med ett planerat underhållsarbete i Dals-Rostock har ledningar rengjorts. Vid rengöringen har avlagringar lossnat. Som en försiktighetsåtgärd uppmanar Melleruds kommun kunder i Dals-Rostock med kommunalt vatten att koka dricksvattnet. Kokningsrekommendationen kvarstår till dess att kommunen meddelar annat.

Läs mer om hur du kokar vattnet hos Livsmedelsverket.

Talesperson
Lorentz Norberg
0530-183 94

Publicerad 30 juni 2019

Ny tobakslag från 1 juli 2019

Riksdagen har beslutat om en ny tobakslag som kommer att börja gälla den 1 juli 2019.

Läs mer om Ny tobakslag från 1 juli 2019

Publicerad 27 juni 2019

Afrikansk svinpest

De senaste åren har afrikansk svinpest spridit sig i Europa. Den finns nu i Sveriges närområde, till exempel hos vildsvin i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Ryssland och Belgien. Sjukdomen är ett stort hot mot tamgrisar och vildsvin, men ofarlig för människor. Läs mer här och se hur informationstavlorna ser ut.

Läs mer om Afrikansk svinpest

Publicerad 25 juni 2019

Turistinformation sommaren 2019

Under sommaren, vecka 26-32, förstärks Melleruds kommuns turistbyrå. Turistbyrån på Medborgarkontoret får utökade öppettider och förstärks med två turistvärdar. Samtidigt öppnar turistinformationen i Dalsland Center och Stenmagasinet i Sunnanå Hamn för säsongen. Dessa byråer bemannas också av turistvärdar.

På turistbyråerna hittar du bland annat turistbroschyrer om Melleruds kommun, information om Dalsland, aktuella utställningar, olika evenemang, turistinformation och diverse kartor.

Publicerad 24 juni 2019

Algblomning

Dalslands miljö- och energiförbund informerar om att det förekommer algblomning i bland annat Melleruds kommun.

Avstå från att bada när vattnet visar tydliga tecken på algblomning. Småbarn och djur ska vara extra försiktiga och bör hållas borta från vattnet och strandkanten där det blommar. Små barn är mer känsliga för alggifter liksom hundar och katter.

Mer information/kontakt
På Dalslands Miljö- och Energiförbunds hemsida finns mer information om algblomningen.

Publicerad 19 juni 2019

Uppdatering om branden på Storgatan

Natten mot lördagen inträffade en mindre brand i en butik på Storgatan i Mellerud. Melleruds kommun bedriver verksamhet i samma fastighet. 17-24 juni flyttar AME tillfälligt till andra lokaler. Daglig verksamhet Wiljas lokaler kan inte användas under tiden sanering pågår.

Läs mer om Uppdatering om branden på Storgatan

Publicerad 15 juni 2019

Socialförvaltningens servicecenter invigt

Måndagen den 10 juni invigdes socialförvaltningens servicecenter.

Läs mer om Socialförvaltningens servicecenter invigt

Publicerad 10 juni 2019

Preliminärt valresultat - EU-valet

Här kan du se resultatet av den preliminära rösträkningen för röstande i Mellerud och i Sverige som helhet.

Publicerad 26 maj 2019

Skol- och kulturrally

Onsdag den 22 maj var det Skol- och kulturrally.

Läs mer om Skol- och kulturrally

Publicerad 23 maj 2019

Rengöring av köksfläkt

Kommunen har fått in frågor från privatpersoner som blivit uppringda av ett företag som erbjuder rengöring av köksfläkt. Företaget säger att de befinner sig i privatpersonens bostadsområde just nu, eller att de inom kort ska till dina grannar. Problemet är att företaget gör sken av att det är obligatoriskt att rengöra köksfläkten. Sedan 2004 finns det ingen lag om rengöring av sin köksfläkt (imkanaler), och heller inga intervall. Det är fastighetsägaren som har ansvaret för att kanalerna hålls i gott skick och det är bra att rengöra fläkten som beläggs med fett när man lagar mat. Men det finns inga krav eller lagar som styr detta.

Publicerad 3 maj 2019

Grönt lån till Ängenäs

Kommunens projektering av det nya äldreboendet på Ängenäs har haft en klimatsmart inriktning och blivit beviljad grönt lån i kategorin Gröna byggnader.

https://kommuninvest.se/for-kunder/vara-produkter/grona-lan/avtalade-grona-lan/grona-byggnader/

Publicerad 29 april 2019

Posom i Mellerud – avtackning och ny organisation

I december 2018 beslutade Melleruds kommunfullmäktige om en ny Posom-plan. Enligt beslutet skulle planen börja gälla från 1 mars 2019. Melleruds kommun har nu avtackat de tidigare deltagarna i Posom.

Läs mer om Posom i Mellerud – avtackning och ny organisation

Publicerad 11 april 2019

Benny Ruus fick årets Vänerstipendium

På Vänertinget fick Benny Ruus årets Vänerstipendium. Läs mer i detta pressmeddelande pdf

Publicerad 22 mars 2019

Forsbo

I Forsbo i närheten av Upperud har Länsstyrelsen gjort ett naturreservat. Här finns även en vandringsled.

Karta över Forsboleden
Läs mer om Forsbo naturreservat Öppnas i nytt fönster

Publicerad 21 mars 2019

Åtgärder mot oro på resecentrum

Med anledning av att andra resenärer upplevt att det varit oroligt på resecentrum arbetar Melleruds kommun med frågan. Vi kommer bland annat tillsammans med samverkande aktörer träffa de inblandade.

Publicerad 20 mars 2019

Rekrytering för företagare

Melleruds kommun har i samarbete med Arbetsförmedlingen startat en ny tjänst för företagare att enklare kunna rekrytera personal.

Läs mer om Rekrytering för företagare

Publicerad 7 mars 2019

Pressmeddelande 1 mars 2019

Melleruds kommun deltar i arbetet med att utveckla krisberedskap för offentliga kök

Livsmedelsverket har det nationella ansvaret för att stärka krisberedskapen inom livsmedelssektorn. En del av arbetet handlar om att stärka krisberedskapen för offentliga kök. Melleruds kommun har tillsammans med sex andra kommuner, Livsmedelsverket och Försvarsmakten deltagit i ett nationellt projekt. Projektet har till syfte att utveckla krisberedskapen i offentliga kök.

Läs mer om Pressmeddelande 1 mars 2019

Publicerad 1 mars 2019

Arbetsintegrerad lärarutbildning

Högskolan Väst kommer i samverkan med Melleruds kommun att höstterminen 2019 starta Grundlärarprogrammet årskurs 4-6 som en arbetsintegrerad utbildning (AIL). Under 5,5 år läser du lärarutbildningen på Högskolan Väst samtidigt som du arbetar som lärare hos oss. Det innebär att du studerar med lön - hela vägen till din lärarexamen. I Melleruds kommun finns fyra skolor som undervisar i årskurs 4-6: Åsens skola, Åsebro skola, Karolinerskolan och Nordalsskolan.

Information om dessa skolor

Information och anmälan till AIL-utbildningen 4-6

Publicerad 21 februari 2019

Sportlovsprogram

Här kan du läsa sportlovsprogrammet för 2019.

Publicerad 11 februari 2019

Grattis Stinsen!

Ungdomshuset Stinsen har fått nyrenoverade lokaler som invigdes i fredags. Ungdomsrådets ordförande Agnes Gustavsson och mentor Karolina Wessman är jättenöjda med resultatet och hoppas på många besökare i framtiden.

Publicerad 5 februari 2019

Melleruds kommun sätter inte upp kameror i privata bostäder

Vi har fått information om att privata fastighetsägare fått besök i sin bostad av personer som felaktigt utger sig för att vara från Melleruds kommun. Besökarna har erbjudit sig att sätta upp kameror i bostaden. Melleruds kommun erbjuder inte denna tjänst. Vi rekommenderar att inte släppa in någon i ert hem utan att fråga efter legitimation. Lämna tips till polisen via telefonnummer 114 14 eller www.polisen.se. Tänk på att kommunens servicepersonal har legitimation och använder oftast en bil eller kläder med kommunens logotyp på.

Publicerad 22 januari 2019

Ny tobakslag

Ny tobakslag träder i kraft 1 juli 2019, för information tryck här.

Publicerad 22 januari 2019

Felaktiga påminnelser

Denna vecka har det av misstag skickats ut felaktiga påminnelser på några vatten- och renhållningsfakturor som betalades förra veckan. Om betalningen var oss tillhanda mellan 2019-01-04 och 2019-01-09 så kan du ha fått en felaktig påminnelse, det kommer i dessa fall inte krävas någon påminnelseavgift. Vi beklagar det inträffade och ber dig kontakta ekonomienheten vid osäkerhet kring betalning.

E-post: ekonomi@mellerud.se
Telefon: 0530-181 33 eller 0530-181 36

Publicerad 16 januari 2019

Pressmeddelande Dalsland rekryterar i Stockholm

En delegation på över 50 personer från Dalsland bestående av kommunalråd, kommunchefer, företagsledare, personalchefer, bank, akademi, intresseorganisationer med flera träffar möjliga dalslänningar och riksdagsledamöter 20-21 januari. Läs mer i detta pressmeddelande pdf

Publicerad 14 januari 2019

Sidan uppdaterades 10 september 2019