Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mellerud blir systerstad med Scandia i USA

Staden Scandia i USA har blivit systerstad med Mellerud. På kommunfullmäktige den 20 april skrevs ett samarbetsavtal under som ska bidra till ett utbyte av kunskap och erfarenheter med nytta för båda samhällen.

 

På kommunfullmäktige den 20 april skrev representanter från staden Scandia i USA och Mellerud under ett samarbetsavtal om att bli systerstäder genom en digital ceremoni. Samarbetet ska bidra till ömsesidig nytta för båda samhällen genom att utbyta kunskap och dela erfarenheter inom bland annat kultur, utbildning och turism.

Staden Scandia har ca 4000 invånare och ligger i delstaten Minnesota i USA. Platsen anses ha varit den första svenska bosättningen i Minnesota under den stora emigrationen från Sverige till Nordamerika under mitten av 1800-talet. En av de svenska nybyggare som grundade staden Scandia var Sven Andersson (1825 – 1885) från Åroset i Sundals Ryr. Han var den förste dalslänningen som emigrerade till USA år 1851.

Enligt samarbetsavtalet strävar Scandia och Mellerud efter att skapa gemensamma utbyten inom följande områden:

 

Fakta:

Sister City Program, administrerat av Sister Cities International, initierades 1956 av USA: s dåvarande president Dwight D. Eisenhower för att uppmuntra vänskap och förståelse mellan USA och andra nationer genom direkt personlig kontakt. Nätverket har idag över 2 000 partnerskap i mer än 140 länder.

 

Publicerad 25 april 2022