Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

Fritidsbank i Melleruds kommun?

Fritidsbank

Fritidsbanken är en nationell företeelse, en organisation som har som mål att det ska öppnas fritidsbanker i samtliga kommuner i Sverige. Den första fritidsbanken startade 2013 i Deje i Forshaga kommun. Initiativet kom från en diakon inom Svenska kyrkan och det hela förverkligades genom ett samarbete mellan kyrkan, kommunen och projektet Ett Öppnare Värmland.

Enligt organisationens hemsida, www.fritidsbanken.se, finns det idag fritidsbanker i 42 kommuner, där några större städer har flera banker. Vissa av kommunerna har haft fritidsbank i flera år medan vissa är i uppbyggnadsskedet.

Vad är en fritidsbank?

Organisationen Fritidsbanken beskriver det på följande sätt på sin hemsida: ”Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar.”

Det finns tre regler: Alla får låna, allt ska vara gratis och det är fokus på miljö.

På hemsidan förtydligas detta med gratis: ”Det ska inte kosta pengar att låna, vi har ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift. Går något sönder syns det att man har haft kul! Inga böter eller ersättningskrav med andra ord.”

Organisation

Fritidsbanker drivs i allmänhet i samarbete mellan en kommun och ideella organisationer på orten. Ofta är Svenska kyrkan och lokala idrottsklubbar involverade, likaså föreningar som Röda Korset.

Arbetet i en fritidsbank

I princip handlar en fritidsbank om att ta emot skänkt idrottsutrustning, gå igenom det som kommit in, katalogisera och sortera det, och sedan låna ut. Därefter handlar det om att hålla koll på vem som lånat vad och se till att det kommer tillbaka.