Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Eldsjälar från Mellerud hyllades på länsmiddag i Göteborg

De hyllade vardagshjältarna från Mellerud tillsammans med representant från kommunfullmäktige Roland Björndahl, landshövding Anders Danielsson och länsöverdirektör Lisbeth Schultze

Från vänster på bild; länsöverdirektör Lisbeth Schultze, kommunfullmäktiges ordförande Roland Björndahl, Monika Björndahl, Karin Hilmér, Per-Olof Hilmér, Ute Faust, Alban Faust och landshövding Anders Danielsson. Foto: Misak Nalbandian

Vardagshjältar och eldsjälar från 17 av länets kommuner spred sin värme vid årets tredje och sista länsmiddag. De hade alla bjudits in för att hyllas för sina insatser som på olika sätt bidrar till att göra vårt län ljusare och till en lite bättre plats att leva på. Från Mellerud var Alban Faust som är en viktig del inom Dalslands kulturliv och Karin Hilmér som verkar för bättre miljö och klimat, båda hyllade på middagen.

Tisdagen 5 november var 28 vardagshjältar inbjudna till residenset i Göteborg tillsammans med sina respektive till en middag som hyllar eldsjälar och vardagshjältar som gjort en betydande insats i länet.

-Det finns så många människor som gör fantastiska insatser runtom i vårt län, ofta helt ideellt, men som sällan får den uppmärksamhet de förtjänar, sa landshövdingen Anders Danielsson i inledningen av kvällen. De är eldsjälar i det lokala föreningslivet och arbetar för att få ungdomar i rörelse, för att hjälpa utsatta, för att minska de sociala klyftorna i samhället, för att verka för bättre miljö och klimat eller för att sprida konst och kultur. Ja, listan på insatser kan göras lång, men kort sagt – deras arbete gör vårt län till en lite bättre plats att leva på.

Detta året delades länsmiddagarna upp på tre tillfällen, 1 oktober på residenset i Göteborg, 15 oktober i Mariestad och 5 november på residenset i Göteborg. Från Mellerud var Alban Faust och Karin Hilmér inbjudna till middagen i Göteborg den 5 november.

Alban Faust har spelat, byggt och utvecklat säckpipor och nyckelharpor i över 30 år. Han flyttade till Mellerud från Tyskland i slutet av 80-talet och blev riksspelman år 2009. Alban är drivande av den lokala folkmusiken och en viktig del av Dalslands kulturliv.

Karin Hilmér driver, tillsammans med sin man, Bäckens gård i Melleruds kommun. Karin är en väldigt driven grisbonde som brinner för närproducerat och för miljön. Hon utvinner biogas från gården och satsar även på vindkraft.

De kommuner som var med den här gången var alla i Fyrbodal (Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Åmål) samt Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Bakgrund till länsmiddagarna

Landshövding Anders Danielsson tog förra året initiativ till länsmiddagar för att hylla eldsjälar och vardagshjältar som har gjort en betydande insats i länet efter modell från den Sverigemiddag som Kungaparet årligen bjuder in till. Det är kommunfullmäktiges ordförande (KFO) i respektive kommun som nominerar personerna. Detta året delades länsmiddagarna upp på tre tillfällen för att fira alla vardagshjältar och eldsjälar i länets 49 kommuner.

Publicerad: 11 november 2019