Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Elda smartare - tänd i toppen av brasan

När det blir kyligare ute eldar många i sina kaminer och spisar för att få lite extra värme. Vedeldning kan dock leda till att hälsofarlig rök bildas. Lär dig elda på ett sätt som minskar utsläppen och som bidrar till bättre luft där du bor. Nu finns broschyren Tänd i toppen tillgänglig både digitalt och på Medborgarkontoret.  

Dålig luftkvalitet i flera kommuner 

Ved som eldas på fel sätt ger höga utsläpp av luftföroreningar. När brasor tänds kan utsläppen minskas genom att brasan tänds på rätt sätt. Det bästa sättet är att tända i toppen med en liten, luftig brasa. Den glödbädd som bildas tänder sedan effektivt eld på större vedträn. Andra sätt att minska utsläppen är att använda bra bränsle och att ha lagom lufttillförsel. En brasa som brinner bra ger mindre utsläpp av hälsofarliga luftföroreningar. 

Elda rätt – läs Tänd i toppen 

Broschyren ”Tänd i toppen” finns att hämta på medborgarkontoret. I broschyren finns information om att tända brasor på ett sätt som ger mindre utsläpp. Broschyren finns både som papper och i digitalt format. Förutom broschyr finns även en film på Naturvårdsverkets webbplats som visar hur en brasa kan tändas i toppen.  

 

Länkar till mer information:

 

Publicerad: 3 februari 2020