Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Allmänt om näringslivet i Mellerud

Mellerud i Dalsland - en spännande kommun i ett spännande landskap, där vi river murar och bygger broar.

Strategisk placering

Melleruds kommun ligger mitt i den strategiska triangeln, Oslo - Stockholm - Göteborg, med goda kommunikationer.

Europaväg 45 löper genom kommunen. Till Trestadsområdet (Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla) är det cirka 50 km. Det är 120 km till både Karlstad och Göteborg, samt 230 km till Oslo.

Det finns tågförbindelser till Stockholm, Göteborg, Oslo och Köpenhamn.

I Trollhättan finns flygplats med dagliga turer till bland annat Stockholm och Köpenhamn. Övriga flygplatser i närområdet är Göteborg Landvetter flygplats, Göteborg City airport, Rygge och Gardemoen i Norge samt Karlstad flygplats, samtliga med internationellt flyg. 

Djuphamnar finns både i Åmål (45 km) och Uddevalla (50 km).

Stor bredd på näringen

I Mellerud är samarbete nyckelord, mellan landskapets kommuner och med näringslivet. På så sätt utnyttjas det lilla landskapets fördelar med korta kontaktvägar och goda personkontakter. Genom samarbetet förenas den stora kommunens styrka med den lilla kommunens gemyt. Detta kan vara bra att veta för dig som funderar på att etablera dig i kommunen.

Mellerud är ett handelscentrum med 80-tal handels- och serviceföretag med ett utbud som man egentligen bara förväntar sig av större orter. Det mesta finns på promenadavstånd.

Skolan är väl utvecklad i alla delar av kommunen, med bland annat egen gymnasieutbildning.

Här finns ledig mark för både industri och bostad. Den kommunala näringslivsorganisationen kan hjälpa till med mark och fastigheter för etablering.

Mellerud har en mångfald av företag inom både tillverknings- och tjänstesektorn. De allra flesta är småföretag. Några av de större företagen är Emballator Mellerud Plast AB, Daloc Skyddsrum AB, JOAB och Hellbergs Dörrar AB. Det finns även eltekniska företag som till exempel Elinsta och MEA. I Åsensbruks gamla brukslokaler etablerar sig flera företag och det finns även lokaler kvar för uthyrning.

Kommunen ligger delvis i en bördig jordbruksbygd, men det finns också stora skogsområden i kommunen, varför jord och skogsbruk är viktiga näringar.

Här har vi mycket att erbjuda också för den tillfällige besökaren, som gärna kommer tillbaka och vill se mer. Detta gör att det finns en stor och viktig besöksnäring i kommunen. Anläggningarna Vita Sannars Camping, Sunnanå Hamn, Sunnanå Golf och Dalsland Center erbjuder fullserviceanläggningar inom camping, båtliv, golf och nöje.

 


Sidan uppdaterades 14 januari 2020