Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Aktuellt covid-19

Omsättningsbaserat stöd till enskilda näringsidkare

Många enskilda företag har drabbats hårt av pandemin och har inte heller kunnat dra nytta av de tidigare stödåtgärder som presenterats. Regeringen har därför föreslagit ett nytt stöd för enskilda näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av coronapandemin. Det nya stödet beräknas träda ikraft från slutet av oktober.

Många enskilda näringsidkare har drabbats hårt ekonomiskt till följd av den pågående pandemin, inte minst enskilda näringsidkare inom kultursektorn och besöksnäringen. Vissa av dessa företag har inte kunnat dra nytta av de åtgärder som hittills har presenterats, som t.ex. stöd vid korttidspermittering och omställningsstöd. Mot denna bakgrund föreslår regeringen ett stöd på 3,5 miljarder kronor till dessa företag under 2020. I budgetpropositionen för 2021 föreslås att ytterligare 1,5 miljarder kronor avsätts för 2021. Regeringens förslag föreslås träda ikraft så snart som möjligt, troligen i slutet på oktober.

Omsättningsstödet har stora likheter med omställningsstödet, men riktar sig specifikt till enskilda näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av den pågående pandemin.

Läs mer om stödets utformning här Omsättningsbaserat stöd till enskilda näringsidkare

Publicerad 5 oktober 2020

Ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Viktig information till dig som driver ett serveringsställe! En ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen träder i kraft 1 juli och upphör att gälla vid utgången av 2020. Lagen innebär att du som driver ett serveringsställe ansvarar för att vidta vissa åtgärder för att förhindra spridning av det virus som orsakar Covid-19. 

Läs mer om Ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Publicerad 6 juli 2020

Åtgärdspaket för restaurangers uteserveringar och ute försäljning för butiker

Ansökningstiden för uteserveringar utökas tillfälligt från 31 mars till och med 30 september 2020. Om det inte är snö kan ansökningar godkännas även efter 30 september. En bedömning kommer att göras i varje enskilt fall.
Ingen taxa för uteservering tas ut för restauranger och butiker till och med 31 december 2020.
Med uteservering avses även om en butik ansöker om att få flytta ut del av sin försäljning utomhus i direkt anslutning till butiken. Uteserveringar och butikernas försäljning ska även utformas för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förhindra smittspridning av covid-19. Varje verksamhet ansvarar själv för att inhämta övriga tillstånd som kan behövas t.ex. polistillstånd.
För mer information, kontakta Samhällsbyggnadsförvaltningen på tel 0530-180 00.
Vi uppmanar medborgare och företag att handla lokalt och stödja vårt lokala näringsliv.

Läs mer om Stödpaket till det lokala näringslivet

Publicerad 15 april 2020

Stödpaket till det lokala näringslivet

Melleruds kommuns stödpaket till det lokala näringslivet

Från kommunens sida ser vi mycket allvarligt på följderna av spridningen av covid-19 och vill göra det vi kan för att underlätta för våra lokala företag. Kommunen vill stötta det lokala näringslivet och samtidigt ta hänsyn till att lagar och avtal följs samt att likabehandlingsprincipen beaktas. I nuläget innehåller stödpaketet flera åtgärder som även har diskuterats i samråd med Näringslivsrådet. Läs mer om stödpaket och hur företagen har påverkats genom att klicka länken nedan.

Läs mer om Stödpaket till det lokala näringslivet

Publicerad 15 april 2020

Telefonsupport för utlandsfödda företagare

På grund av rådande omständigheter erbjuder Support Group Network alla utrikesfödda företagare som drabbas ekonomiskt av Covid- 19 gratis rådgivning och information kring regeringens åtgärdspaket för att stötta företag.

Due to prevailing circumstances, Support Group Network offers all foreign-born entrepreneurs financially affected by Covid- 19 free advice and information about the government's action package to support companies.

Information pdf

Publicerad 7 april 2020

Webseminarium Ibrahim Baylan, Näringsminister om coronaviruset

Coronaviruset: Hur fungerar stödpaketet för små- och medelstora företag?

Regeringen har presenterat ett nytt stödpaket, särskilt riktat till små- och medelstora företag. I vårt livesända webinar får du som företagare veta hur du kan använda dig av det på bästa sätt.
Sänkta arbetsgivaravgifter, företagsakut med 100 miljarder och 5 miljarder för sänkta hyror i krisbranscher är några av de nya åtgärder som regeringen föreslagit med särskild adress mot små och medelstora företag. Men också möjligheten att få periodisera föregående års vinst och därmed få skatt för 2019 tillbaka.
Hur stöden fungerar och hur man som företagare kan nyttja dem är dock långt från glasklart. I det här seminariet samlar vi experterna som kan ge tydliga svar.
Välkommen till ett aktuellt och angeläget möte!
DELTA PÅ DISTANS?
Seminariet ges även som webinar, meddela i anmälan nedan. Länk till seminariet får du i din bekräftelse.
Vill du komma och lyssna på webinariet i Mellerud? Vi träffas i Dalslandsrummet kl. 11:50. Anmäl dig gärna till: marie.hornlund@mellerud.se 

Program
Ibrahim Baylan, Näringsminister
Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna
Patrik Svensson, Nordea
Elisabeth Granhage, EY

När: Fredag 3 april, kl. 12.00-13.30
Anmäl dig här till webinariet på distans: Coronaviruset: hur fungerar stödpaketet för små och medelstora företag?

Det finns ett begränsat antal platser, meddela organisatören i förväg om du får förhinder. Vid utebliven närvaro eller avanmälan senare än starttiden för seminariet tar Västsvenska Handelskammaren ut en avgift på 300 kronor ex moms.

Publicerad 2 april 2020

Stöd till småföretagare genom NyföretagarCentrum

Driver du enskild firma eller är du soloföretagare med AB?
Vi vet att många företagare nu är djupt bekymrade över den uppkomna situationen. Vi vill hjälpa dig på de sätt som vi kan.
Behöver du:
positiv stöttning och en erfaren samtalspartner?
ekonomisk rådgivning?
ställa om din verksamhet och vill få råd om hur du kan göra det på bästa sätt?

Här kan du ta del av mer information: NyföretagarCentrum

Publicerad 1 april 2020

Almi informerar om Coronakrisen - det här bör du tänka på i april

Många företag drabbas hårt av coronakrisen. almi bjuder in till ett livesänt webinarium där de kommer gå igenom vad du bör tänka på i april tillsammans med konkreta tips om t.ex. preliminärskatt och korttidspermittering. Dessutom finns det möjlighet att ställa frågor till erfarna rådgivare.

almi kommer att uppdatera detta webinarium ständigt och sända live varje tisdag och fredag tills vidare. Klicka på länken för att ta del av information: almi

Publicerad 27 mars 2020

Turistrådet hjälper den västsvenska besöksnäringen att behålla anställda

Som ett sätt att hjälpa den västsvenska besöksnäringen genom coronakrisen-Covid 19 startar Turistrådet Västsverige den 14 april en åtta veckor lång webbaserad utbildning där deltagarna får 70% av lönekostnaderna finansierade under utbildningstiden. Utbildningen ska bidra till att företagen utvecklas och förbereda dem för tiden efter pandemin.

Satsningen omfattar drygt 10 miljoner kronor, och finansieras av Turistrådet Västsverige och regionuvecklingsnämnden inom Västra Götalandsregionen. Utbildningen riktar sig till privata besöksnäringsföretag med max 20 anställda, och inbjudningar har redan gått ut till berörda företag. På programmet, som består av en kombination av självstudier och webbaserade föreläsningar står bland annat hållbarhet, värdskap, marknadsföring och digitalisering.

Här kan du ta del av mer information: Turistrådet

Publicerad 27 mars 2020

Västra Götalandsregionen stöttar näringslivet i Väst Sverige

En snabb inbromsning i ekonomin slår extra hårt mot Västsverige. Västra Götalandsregionen (VGR) har det samordnande ansvaret för den regionala näringslivspolitiken och kulturpolitiken och arbetar nu för att dämpa de ekonomiska effekterna av virusutbrottet för Västsveriges företag.
I Västra Götaland finns tusentals människor som är beroende av exempelvis tillverkningsindustri och besöksnäring. Beskeden från regering och riksdag om åtgärder för att lindra de akuta svårigheterna är angelägna och avgörande för att undvika konkurser och stora varsel.
Västra Götalands regionen avsätter 10 miljoner kronor extra anslag till almi och 8 miljoner kronor för att stötta kulturella och kreativa näringar. 

Mer information från Västra Götalandsregionen kan du läsa på länken

Västra Götalandsregionen

Publicerad 20 mars 2020

Kartläggning

Hjälp oss få en samlad bild av hur Covid-19 påverkar dig som företagare i Melleruds kommun!

Coronaviruset och Covid-19 påverkar vårt lokala näringsliv och företagare vittnar redan om stora utmaningar. Melleruds kommuns näringslivsenhet arbetar nu med att kartlägga hur vårt näringsliv påverkas av den rådande situationen och behöver din hjälp att svara på några snabba frågor.

Här kan du ta del av information för näringslivet kring Corona i Melleruds kommun: Enkät för näringslivet

Publicerad 19 mars 2020

Connect Väst

Connect Väst
Om du har ett företag som har en omsättning på mellan 10-25 miljoner har du nu möjlighet att få starkt subventionerad hjälp hos Connect, via en ny process för företag i kris.

Läs mer om Navigera och Parkera 

Publicerad 19 mars 2020

Information till företagare angående Coronaviruset

Här informerar vi dig som är företagare om länkar till sidor med aktuell information om coronaviruset. Via dessa länkar kan du kontinuerligt hålla dig uppdaterad. Du hittar här bland annat information och länkar rörande krispaketet för svenska företag och jobb. Vi kan även hjälpa dig att komma i kontakt med Företagsakuten Fyrbodal om du är i ekonomisk knipa.

Läs mer om Information till företagare angående Coronaviruset

Publicerad 18 mars 2020

Företagsakuten

För små-och medelstora företag i Fyrbodal som befinner sig i en ekonomisk utmaning finns Företagsakuten. Utmaning kan innebära allt från obetalda skulder, problem att betala skatter, problem med lönsamheten eller att det är omöjligt att betala ut anställdas löner.

Läs mer om Företagsakuten

Publicerad 11 mars 2020

Länkar

Företagsakuten


Sidan uppdaterades 30 mars 2020