Frågor och svar Val 2018

Vilka valsedlar finns i vallokalen?

I alla vallokaler och röstningslokaler ska det finnas blanka valsedlar och partivalsedlar i alla tre valen för de partier som vid något av de två senaste riksdagsvalen fått mer än en procent av rösterna i hela landet. Det är 2018

• Moderaterna
  • Centerpartiet
  • Liberalerna fd Folkpartiet
  • Kristdemokraterna
  • Socialdemokraterna
  • Vänsterpartiet
  • Miljöpartiet
  • Sverigedemokraterna
  • Feministiskt Initiativ
  • Partivalsedlar för partier som är representerade i landstingsfullmäktige eller kommunfullmäktige där lokalen ligger.

Enligt en ny bestämmelse i vallagen får endast de partier som anmält att de deltar i valet sina valsedlar utlagda. Ett parti som inte anmält deltagande i valet till Valmyndigheten ska nekas att lägga ut sina valsedlar, även om partiet tryckt upp valsedlar.

Valmyndigheten publicerar en lista med partier som anmält kandidater och deltagande i valet, valsedlar, samt statistik över röstberättigade den 1 mars (https://www.val.se/valresultat/riksdag-landsting-och-kommun/2018.html).

Valsedlar för partier som deltar i valet men som inte har rätt att få sina valsedlar utlagda samt namnvalsedlar?

De partier som deltar i valet men som inte har rätt att få sina valsedlar utlagda, kan själva komma och lämna sina valsedlar i vallokalen eller röstningslokalen. Det är viktigt att du som kommer med valsedlarna kontaktar röstmottagaren, som är den som ansvarar för att lägga ut och hålla ordning på valsedlarna i valsedelsställen. Du får inte själv lägga ut några valsedlar, flytta om eller på annat sätt störa ordningen av valsedlarna i valsedelsställen.

Valnämnden i Melleruds kommun har även beslutat att:

utöver lagstadgat ansvar för blanka och partivalsedlar, ansvara för att distribuera de namnvalsedlar som deltagande partier ansvarar för, från kommunen till varje röstnings- och vallokal (inklusive institutionsröstningen på äldre-/särskilda boenden, se boenden och tider här) enligt förslaget i tjänsteskrivelsen. Kopplat till förslaget finns tre förbehåll:

1. Namnvalsedlarna ska vara valnämnden tillhanda senast den 14 augusti.

2. Valnämnden distribuerar endast namnvalsedlar för de partier som finns representerade i kommunfullmäktige.

3. Partierna ansvarar själva för att se till att det finns tillräckligt många namnvalsedlar att fylla på med i röstnings- och vallokaler.

Varför ligger valsedlarna i en viss ordning i valsedelsställen?

Valmyndigheten har uppmanat kommunerna om att besluta om i vilken ordning som valsedlarna ska ligga i valdelsställen. Rekommendationen är att valsedlarna ska ligga i bokstavsordning. Valnämnden i Melleruds kommun har därför beslutat om att partivalsedlar och namnvalsedlar för riksdag, kommun och landstingsval ska läggs i bokstavsordning efter partinamn.

Vem håller ordning på valsedlarna i valsedelsställen?

Röstmottagarna har i uppgift att lägga ut och hålla ordning på valsedlar i valsedelsställen. Valnämnden i Melleruds kommun har beslutat om att valsedlarna ska ligga i en viss ordning. Du får inte själv flytta om, röra till eller på annat sätt störa ordningen av valsedlarna i valsedelsställen.

Sidan uppdaterades 26 september 2018