Avfall och återvinning

14-dagars hämtning räknas som det normala i Melleruds kommun

Mer information hittar du under fliken 14-dagars hämtning till vänster.
Har du längre hämtningsintervall än var 14:e dag så har du hemkompostering och har därför inget brunt kärl. Vill du veta mer så läs under fliken Längre hämtningsintervall till vänster.

Varför sortering i två kärl?
Den 28 juni 2018 utfärdade regeringen bestämmelser i avfallsförordningen om krav på separat insamling av matavfall. Regeringen ha beslutat att detta ska vara på plasts senast den 31 december 2023.

 

Information om tömning av hushållssopor under 2023/2024

RagnSells kommer att köra in följande dagar i december 2023 och januari 2024:
Julveckan (vecka 52) & Nyårsveckan (vecka 1) körs tisdag – lördag.
Ni som har tömning av era kärl under vecka 52 - 2023 & vecka 1 - 2024 förflyttas hämtningar en dag fram (måndag får tömning tisdag osv).

Övriga dagar under 2023 körs som vanligt.

 

Begränsat antal fria besök på Hunnebyn från 2022

Antalet besök per kalenderår är 6 gånger för villa, 3 gånger om du bor i lägenhet  och 3 gånger för fritidsboende per fastighet.

När du kommer första gången på året går du in till personalen för att bli registrerad och ett besökskort utfärdas till dig. Det kortet ska du sedan ha med dig varje gång du besöker Hunnebyn under året.  Kortet ska stämplas varje gång du kommer och även en registrering i vårt datasystem kommer att ske manuellt. 

 

Genomskinliga säckar på Hunnebyn ÅVC

I samband med revidering av tidigare antagen renhållningsföreskrift (2020) för kommunerna Bengtsfors, Dals Ed, Mellerud  och Färgelanda, ska det avfall (grovavfall) som lämnas i säck, packas i genomskinliga säckar (Bilaga 1, Renhållningsföreskrifter). Så det avfall som packas i säckar ska lämnas i genomskinliga säckar vid Hunnebyns återvinningscentral. 

Färgade säckar som slängs innehåller ibland ej sorterat avfall och vassa föremål och nu önskar vi genomföra ytterligare satsning genom att det avfall sorteras på rätt sätt vid vår återvinningscentral. Ej transparanta säckar kan då medföra en risk för personalen på vår återvinningscentral. Genomskinliga säckar finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker samt byggvaruhus och liknande. Går även att hitta på nätet där det finns mera att välja mellan och i olika kvalité. 

Men är det så att du redan har hunnit packa avfall i färgade säckar vill vi att du öppnar upp och tömmer dessa i korrekt behållare på vår ÅVC. 

Sidan uppdaterades 16 januari 2023